Förarbete och efterjobb

Livet är rättvist. I alla fall om man ser till antalet timmar på ett dygn. Det spelar ingen roll om du har massor att göra eller absolut ingenting. Tjugofyra timmar är tilldelat oss alla. Punkt slut. Sedan är det upp till var och en att fördela sin tid på bästa sätt. Just nu går det inte jättebra med den fördelningen här på Ajsarve och vi önskar att vi kunde vara på flera ställen samtidigt.

Men häromdagen kom det ett lass med isolering. Spikarna i taket är snart krökta och vi har börjat att sätta väv.

Förhoppningsvis är vi klara med väven den här veckan och kan börja trycka i isolering på måndag. Att kröka spik och sätta väv kallar jag ett tråkigt förarbete. Nödvändigt men trist. Ingen kommer någonsin att se det, det tar tid och man flänger som en galning upp och ner på stegar.
En annan tråkig grej var de gigantiska högarna av resterna från vinden som låg som två bombnedslag i trädgården.

Hur mycket vi än försökte förneka dem så kom vi till en punkt när det bara var att dra på sig arbetshandskarna och börja bära.
Byggledaren sa att eldningsförbudet hade upphört och därför skulle vi elda upp det som inte kunde bli ved.
Jag tog snabbt beslutet att ansvara för elden. En liten kontrollerad brasa med vattenslangen inom räckhåll.

Byggledaren var nöjd med att sköta vedklyven och de knappt hörbara grymtningarna om brasans (lilla) storlek ignorerades på ett bestämt sätt tills de självdog. En hel dag tog det att elda, klyva och köra in all ved. Men nu är trädgården fin och vedförrådet fullt.

Byggledaren jobbar hårt på husbygget i Fide och det är ännu ett antal veckors jobb kvar. Jag försöker hjälpa till så mycket jag kan och "lediga dagar" från jobbet innebär alltid arbete i Fide. I förra veckan putsad vi nästan hela huset på en dag. Jag var helt slut på kvällen och dagen efter kunde jag knappt lyfta höger arm.
-Orutin, sa byggledaren!

Det blev i alla fall väldigt fint och idag fick jag ansvaret att putslaga alla fönstersmygar. Det tog hela dagen att jobba sig runt huset och då är det ändå ett fönster och en dörr kvar.

Nu blir det middag i trädgården. Det gäller att krama ut det sista av sommaren.
A&J

Dåtid, nutid och framtid

Dåtid
Historia har aldrig varit ett favoritämne. Varken för mig eller byggledaren. Men när man hittar spännande saker i sitt egna hus så blir det en annan sak. Det blir liksom historia på riktigt.
Jag vet vems blindskrift tidningar det var vi hittade på vinden tidigare i veckan.
Jag har bara fått det berättat i snabba drag och ska läsa in mig ordentligt på historien innan jag skriver om det här. Men jag kan säga så mycket som att någon gång under 1800-talet föddes det en blind liten flicka på Ajsarve...Spännande va? Fortsättning följer.

Nutid
Idag har vi krökt spik! Det var inte kul! 
I taket på vinden sitter det ca 3689 (eller fler) spikar som måste krökas så att de inte förstör luftspalten som ska upp innan isoleringen. Det fick klättras och klängas för att komma åt överallt.
Mängder av spikar sticker in från taket och varje gång man slår på en så ramlar det ner en näve damm och lort i huvud och ögon.
Jag hittade ett gäng med små " spik" som jag tyckte var så fina.
-Kolla vilka fina spikar. De ser ut som små fötter, sa jag till byggledaren.
Respons: Suck! -Fina? Fötter? Det där är inte spik! Det är gamla kabelklämmor! 

Vi pratade inte mer om dem sen...fast jag tyckte ändå att de var fina.

Framtid
Som ni kanske vet så har vi haft planer på att lämna Sverige för varmare breddgrader igen. Nu ser det ut att bli verklighet. Vi kan inte riktigt avslöja allt ännu men om allt går enligt plan så kommer vi förhoppningsvis att tillbringa lång tid framöver på detta fantastiska ställe i Spanien.
Nyfikna? Till helgen berättar jag mer.

 

Ta hand om varandra!
A&J

Full fart och fantastiska fynd!

14.23

15.31

Man vet att man har rivit en hel vind med år av gamla spindelnät, råttlortar och damm när man snyter sig efteråt och det som kommer ut är svart. Kolsvart! Väldigt otrevligt tycker jag och snöt mig tills det blev näsblod istället. Det var varken trevligt eller särskilt smart.
Idag har vi rivit ut precis hela vinden. Alla förråd och båda rummen. Byggledaren gav mig en hammare medan han själv tog tigersågen. Inte så rättvist tyckte jag men insåg att det var den bästa fördelningen för att det skulle bli mest tidseffektivt.

De båda små förråden försvann på några minuter. Jag lyckades rädda dörrarna som förhoppningsvis kan användas någon annanstans längre fram.

Vackra brädor på väggarna i det lilla rummet. Nu ligger de i tryggt förvar i brygghuset och väntar på att få bli ett matbord. Det lär dock dröja...

Händer, fötter, kofötter (heter den ens så..?) och en hel del våld. Alla sätt är tydligen godkända när man river. Stella är med och kollar att det går rätt till medan jag själv håller jag mig en bit bort när det går som mest vilt till eftersom grejer har en förmåga att komma flygande i luften ganska okontrollerat. -Full koll, säger byggledaren! Eller hur?!

Som skyddsombud är det viktigt med säkerheten på en arbetsplats. Visst får man fullt förtroende för den här killen?

Sista biten på taket i det ena rummet.

Rivning på riktigt!

Idag gjorde vi också några riktigt roliga fynd i golvet.

En gammal lykta

Ett gammalt krus

En liten trälåda

Och sist men inte minst, tre upplagor av "De blindas veckoblad" från 1907!!
Jag undrar så mycket över hur och varför de hamnat i vårt golv. Vem la dit dem? När? Jag ringde till Synskadades museum och de ville väldigt gärna ha veckobladen och göra lite forskning på hur de hamnat på Ajsarve så i morgon åker de med posten till Stockholm. Spännande!

Här funderar byggledaren på hur vi ska lyckas få upp den stora balken som ska avlasta taket. Efter lite tänkande och bra samarbete så satt den på plats. Skönt att veta att allt är säkert och stabilt!

Sista rummet innan rivning.

Här var väggarna tapetserade med gamla tidningar och roliga annonser.

De sista golvplankorna åker ut och dagens rivning är över och städningen tar vid. Dessvärre fick vi även städa på nedervåningen eftersom alla golv på vinden har jätteglipor så hälften av allt damm och skräp låg på köksbordet och på mattan i vardagsrummet! Jippi!
A&J