Nyskaparanda på Ajsarve.

Hösten var hemsk. Vintern var ännu värre. I februari bestämde vi oss för att det fick vara nog.
Vi tog lite av vårt pick och pack och flyttade in till stan. Till Visby alltså.
Att få byta ut två timmar i bil på mörka och hala vägar mot en rask promenad genom Visby var fantastiskt. Att helt spontant kunna gå ut och äta en bit mat när lusten för att fixa middag inte fanns kändes lyxigt. Att träffa vänner, gå på bio eller helt enkelt bara sitta ner i soffan och inte göra något alls var rätt så befriande. 
Okej, det sistnämnda hände kanske inte allt för ofta eftersom vi passade på att göra en liten renovering av lägenheten vi köpt men att möjligheten fanns gjorde gott. 
Så kom äntligen våren. Ljuset. Och värmen. 
Byggledaren och jag enades om att det var dags att flytta hem. Hem till Ajsarve. 

En smygande nyskaparanda
De första dagarna hemma på Ajsarve var inte alls roliga. Listan på saker som "måste"göras kändes oändlig och varken byggledaren eller jag hade energi över till att börja med någonting nytt. 
Vi bestämde oss därför för att fokusera på något enkelt. Trodde vi. Nämligen nya utemöbler!
I höstas, när normala människor fixar till och ställer in sina utemöbler för vintern eldade vi istället upp våra. Eller rättare sagt, byggledaren eldade upp våra utemöbler. 
- De är skitdåliga och ska eldas upp, lät det då.
Nu satt vi alltså här och surfade, googlade, pintrestade med lätt ångest över vilken typ av möblemang vi skulle ha på Ajsarve. Vad passar? Hur vill vi sitta? Runt bord? Fyrkantigt bord? Liggstolar?
Allt för många gånger hade byggledaren fingret på "köpknappen". Sekunder ifrån att trycka hem vilket skräp som helst bara för att bli av med problemet. - Nu köper vi det här! sa byggledaren irriterat. 
- Nej, vänta! hojtade jag. Vi väntade. Och någonstans mitt i den där vänt och surfprocessen föddes idén om att bygga våra egna möbler. 
Baksidan

Efter några dagars funderande och skissande kom vi fram till att vi ville ha runda bord. En uteplats på baksidan för frukost och en uteplats på framsidan för middag och häng. 
Via djungeltelegrafen fick vi höra att det fanns en äldre gentleman i Havdhem som gjorde fina utemöbler. Vi åkte dit, provsatt och beställde ett runt bord och sex sköna stolar. I olika färger!
Byggledaren tittade mycket misstänksamt på mig när jag valde färgerna.
- Mår du dåligt? frågade han. 
- Nä, jag blir bara så himla glad av alla de här färgerna. Blir inte du det...?
- Mmmm...visst. 
Vi pratade inte mer om färgvalet efter det. Nu står bordet och stolarna på plats och jag blir glad inombords varje gång jag tittar ut genom fönstret. 
 
Framsidan
På framsidan ville vi ha ett stort runt bord med plats för minst sex fåtöljer. Vi hade också en idé om att göra en riktigt skön solsäng. En rund som vi skulle kunna ligga och lata oss i hela familjen. 
Vi tänkte att kabeltrummor skulle kunna utgöra en bra grundstome för våra påhitt. Byggledaren fixade två stycken till en kostnad av en påse bullar. Bra byte tycker jag. 
Hur han fick hem dem tänker jag inte berätta här eftersom jag inte vet hur lång tid efteråt man kan bli haffad för att ha gjort vissa saker. 
Med två stora och enormt tunga kabeltrummor på gräsmagttan var det bara att sätt igång och jobba. 
Först ut var ett matbord. 
Höjden justerades och järnen sågades av. 
Botten sågades till. 
Allting slipades, målades och fixades till. 
Lite nervösa var vi när fåtöljerna från Mio skulle packas upp. Skulle det passa ihop? Skulle det passa till huset? Vi blev helt klart nöjda med både bord och fåtöljer. Gediget, funktionellt och i stort sätt underhållsfritt. 


När lagom aldrig räcker
Solsängen. Den vi skulle ligga i alla soliga dagar och lata oss.
Jag tyckte planen var enkel och bra från början men sedan spårade byggledaren ur. Det händer ganska ofta. Då är det tur att jag finns och kan dra lite i handbromsen. Just i det här fallet funkade inte någon av bromsarna. Det spårade. 
Här ska solsängen få rätt höjd. 
Demontering innan återuppbyggnad. 
Nya järn fick köpas in och sättas på plats. 
En gammal hjulaxel från en trösk svetsades fast på en ställning som byggledaren konstruerat. 
(förstår ni vart det här håller på att ta vägen..?)
Ett djupt hål grävdes och järn borrades fast i berget. 
Sedan var det dags att gjuta fast ställningen. 
"Ännu en galen idé"
När gjutningen var klar skulle kabeltrumman försiktigt läggas på plats.
Eftersom den vägde på tok för mycket för att två personer skulle orka lyfta den på plats fick vi använda fantasin och det vi hade hemma för att kunna "rulla" den på rätt plats. 
En bakvägg/vindskydd byggdes och sågades till i rätt form. 
Madrasser skars till och ett överdrag syddes till. 
Äntligen klar. Den roterande solsängen som kan ställas in efter sol och vind. Ligg alltid i lä, i solen. 
Byggledaren som i det här skedet precis hade fått upp ångan började prata om att det skulle sättas dit en liten motor på sängen så att man skulle slippa kliva upp och ändra vinkel när solen flyttade sig. 
Det blev ingenting av med det. 
Nu tränar vi på att bara ligga still i solsängen. I solen. I lä. I minst fem minuter. Och vi gör vissa framsteg. 
Nytt inlägg kommer inom kort eftersom det blir väldigt mycket tid över till annat (läs jobb)när man bara vilar fem minuter i sträck. 
Ta hand om varandra. 
A&J
 




 
 




 



 

Kommentarer :

#1: Madeleine Kristensen

Hejsan
Jag blev så inspirerad av erat kabeltrumbord,hur gjorde ni för att bli av med skruvarna på ovansidan. Att det blev så släta?
Med vänlig hälsning
Madeleine
Undrar hur d

skriven
#2: Madeleine Kristensen

Hejsan
Jag blev så inspirerad av erat kabeltrumbord,hur gjorde ni för att bli av med skruvarna på ovansidan. Att det blev så släta?
Med vänlig hälsning
Madeleine
Undrar hur d

skriven

Kommentera inlägget här :