Vacker dörr

Äntligen
Igår kom hantverkaren! En hel dag tidigare än utlovat! 
Som vanligt blev det en hel del funderingar, mätningar och kompromisser. Eftersom vi ska bygga ett badrum på vinden så småningom gäller det att tänka till redan nu så att vi underlättar och förbereder det arbetet så mycket som möjligt.
Teorin om att jag skulle ha sämre tålamod än byggledaren måste genast revideras. Här är bildbevis på motorsågskörning inomhus i 180 knyck så duset yr och röken ligger tät i hela huset. Men om jag gissar rätt så kommer förklaringen (efter att det här inlägget har publicerats) att vara graden av effektivitet. DET ska inte förväxlas med att ha dåligt tålamod.
Flytspackel
Jag blev tilldelad en viktig uppgift dagen till ära och det var att blanda flytspackel. 
Efter en genomgång av rätt vattenmängd, hastighet på vispen mm var det min tur.
Sju blandningar fick vi till innan golvet i badrummet var klart. 

Rätt konsistens och noggrannhet är A&O förklarar byggledaren.
Jag vill passa på att ge honom MVG i "flytspackelfixning". Slätt och med perfekt fall! Men så är han ju ett proffs.
När golvet var klart bestämde jag mig för att ta mig an badrumsdörren. 

Gammal vacker dörr med gammalt lås. Tyvärr var den målad i en riktgt ful brun färg men med värmepicka, lååångt tålamod och några skrapor så blev den så här fin!

Jag tänkte behålla den helt trären eftersom det kommer att passa bra mot golvet och de putsade väggarna. Byggledaren säger ibland att jag är dörrfetischist och undrar hur man kan tycka att dörrar är så fint...?  Men kom igen nu! En riktigt gammal vacker spegeldörr i trä som doftar historia och ett lås med nyckel som öppnats och stängts tusentals gånger. Vem kan motstå det? När den är helt klar och jag har fixat låset och nyckeln ska ni få se vad jag menar. 
Nybygget
Paralellt med renoveringen kör vi ett litet annat projekt. Ett nybygge. Inte till oss själva denna gång utan till min syster. Hon har köpt en finfin tomt i Fide där vi är uppväxta och nu har vi kickat igång det bygget också. 
Idag grävdes grunden och så kom det ett helt lass med byggmaterial. 

Här ska syrran bo i sommar. Mer om det senare.
Love and peace.
A&J









När man väntar på en hantverkare!

Att gå och vänta är inte familjen Skoggrens bästa gren. Då blir det gärna lite irritation och dålig stämning i leden och man vill bara att det ska vara klart så man får jobba på. Komiskt nog väntar vi nu på en hantverkare som ska komma och göra lite jobb innan vi kan gå vidare. 
Golvet
I lördags var vi inne i Visby på Snickens stora vårmässa. Vi visste inte riktigt vad vi letade efter när vi kom dit men eftersom vi måste ta ett beslut om hur vi ska göra med golvet i badrummet så kollade vi in lite kakel och klinker. 
Tankarna kring golvet har varit många den senast tiden och det sista budet var att gjuta ett betonggolv och sedan slipa det. Det var vår plan ända tills vi hittade det här golvet.

Helt underbara plattor i 60x60 som även fanns i en ljusare grå ton.

Det kommer från Höganäs egna tillverkning och heter Reden. Vi föll direkt för den mörka stenen och eftersom det var 30% på allt från Höganäs just den här helgen så kändes även priset okej. Det kommer att bli Gotlands snyggaste badrumsgolv! 
Badrumsmöbel
När väggarna var gipsade kunde vi gjuta fast bottenplattan för den kommande badrumsmöbeln. 
Mäta, testa, göra om, såga till, göra om igen. Ibland är jag väldigt imponerad över byggledarens tålamod och noggrannhet. Själv kan jag någon gång då och då tycka att det är väl "bara" att sätta fast...men icke sa nicke. Det kan bara göras på ett sätt. Rätt sätt. Byggledarens sätt.

Det blev i alla fall väldigt fint när det blev klart. Även om den biten som jag fick sätta fast lossnade lite senare...
Nu får man en liten hum om hur det kommer att se ut och hur mycket golvyta som går åt. 
Taket
Idag har vi lagt energ på taket. Det är ett roligt jobb men ganska tufft när man åter igen ska jobba med armarna ovanför huvudet. Hur är det möjligt att det kan vara så tungt? 
Jag började med att ta hand om bjälkarna. Så här såg de ut efter slipningen.

Så här blev resultatet efter en omgång mörk ek bets.

När bjälkarna var klara så kunde vi äntligen börja sätta fart med taket. 
Ett vitt sågat tak med lite grövre känsla. 
Vårt hus är ju så fantastiskt snett och vint. Allt blir snett och flera gånger måste vi ta beslut om var det sneda ska synas. När man tex planerar belysning i taket. Ska lamporna ligga i linje med varandra eller med väggen? Och har man sedan dubbla rader med lampor så är det frågan om vilken vägg man i då fall ska gå efter?  Charmigt på sitt sätt och en del av tjusningen med att renovera gammalt. Det gäller bara att inte bli irriterad när man sedan sitter där på muggen och kollar upp i taket och ser att lamporna inte sitter rakt....
En av de sista bitarna av taket hade en diff på 6-7 cm mot väggen. Som att skära en tårtbit ungefär. Ni fattar. 
Taket kom på plats och blev faktiskt över förväntan snyggt.

Dagens sista jobb blev att lägga primer på golvet. Nu är det redo för morgondagens flytspackel. Tjoho! Det närmar sig! 

Vi är också helt redo för den där hantverkaren som gärna får komma hit vilken dag som helst. Ja, jag vet! Tålamod.
A&J
ps. I natt hade blandaren till duschen frusit sönder! Då snackar vi kallt! 

Veckan som gått

När man renoverar som vi gör så krävs det ett massivt underarbete. Det har jag lärt mig! Underarbete är det arbete som aldrig kommer att synas när man står där och är klar men som ändå är typ det viktigaste. En del sådant arbete är väldigt väldigt tråkigt men en del kan faktiskt vara riktigt roligt. Det roliga underarbetet är de stora grejerna. Där man ser en ordentlig skillnad. 
Den här veckan har innehållit både roligt och tråkigt arbete. 
Elen hör till det tråkiga. Kanske delvis för att jag är livrädd för allt som har med kablar, sladdar, proppar och uttag att göra. En som däremot inte är det minsta rädd är Karl-Erik. Jag skrev om honom förra året när han fixade elen åt oss inne i salen. Han är så otroligt lik skådespelaren Steve Martin men det tror jag inte att han vet om själv...
Det här är Steve...
Och en dålig bild på Karl-Erik
Hur som helst så kom han i tisdags och drog alla kablar och förberedde för uttag och lampor. 

När tak och väggar försetts med diverse slangar kunde vi äntligen börja isolera. 
Det är ett sånt där roligt moment. Det blir en stor skillnad och man känner verkligen att arbetet går framåt. 
Isolering och plast i taket.
Bjälkarna i badrummet kommer att vara kvar och de ska se likadana ut som i salen. Eftersom de här var målade så var det bara att börja slipa dem trärena. Att jobba med händerna ovanför huvudet är det tyngsta som finns! 
Jag gör hellre 200 armhävningar i sträck än 1 timme med överhuvudjobb! 
Men fint blev det och värt varenda liten kramp och värkande axel. 
Innan
Efter
Ett annat roligt underarbete är gipsning. Det slår faktiskt isolering.
En del väggar var redo att gipsas och helt plötsligt så får man en känsla av ett färdigt rum.
Eftersom ingen av oss är särskilt förtjusta i köpa badrumsmöbler så bestämde vi oss för att bygga en egen. Den ska muras upp och putsas. Här har vi hämtat lite inspiration.



iVi drog i väg till bygghandeln och ägnade en lång stund åt att bygga med sten på deras bakgård. Breda, smala, höga låga...Så många beslut...
Till slut enades vi om en konstruktion som kändes effektiv och passande för vårt badrum. Närmare 30 stenar lastades på släpet innan vi drog hem 

och släpades sedan in i badrummet. 
Efter en hel del flyttandes fram och tillbaka kunde vi få en känsla av hur det kommer att se ut när det blir klart. 
Det här hörde helt klart till kategorin roligt arbete och det kommer att bli så snyggt när det är murat och putsat på plats.
Om vi hinner få badrummet färdigt på en månad är ännu ganska oklart men dagens hagelskur blev en saftig morot att öka tempot en aning. Speciellt när man ska ut och duscha och kliver i snö! 
Vi fick förresten en liten hälsning från Stella som meddelar att hon just nu lär sig surfa och dricka bärs...


 Vi längtar tills hon kommer hem...
A&J