Plötsligt händer det! Igen!

För alla er som tröttnat på tjatet om stödbensväggar, senda vinklar och panel i millängder kan jag bara säga håll i er! 

Här kommer en bild, som en liten liten "teaser" på vad som hänt på Ajsarve i veckan som gått och framför allt idag. 
Gå nu inte händelserna i förväg och börja skrolla ner som en galning utan ta allt i rätt ordning. 

I måndags morse kom elektrikern. Ni vet Karl-Erik som ser ut som Steve Martin. Byggledaren visste om att han skulle komma (fast han säger själv att han inte gjorde det) och hade visst råkat glömma att informera mig om det. Tack och lov hade jag kläder på mig, vilket inte är självklart så tidigt på morgon,när det bankade på dörren.  

Karl-Erik försvann upp på vinden för att ordna det sista med elen och jag började stöka ute i stenhuset för att förbereda för det tillfälliga köket.

Vid lunch drog jag till jobbet och när jag körde in på gårdsplanen igen vid strax efter sju så sprang byggledaren i skytteltrafik mellan det gamla köket och det "nya" i stenhuset.

-Vad gör du? 
-Vi har ingen el i köket. Vi måste flytta ut allt!
Tjohoo tänkte jag! Hungrig som en varg eftersom klockan passerat middag för länge sedan var det bara att hugga i och börja bära om det skulle bli någon middag.

Byggledaren tog det allra viktigaste under armen! Kaffet! 

Efter några timmars jobb var det "nya" köket på plats och både byggledaren och jag kände oss grymt nöjda. Eftersom köket "bara" ska fungera i sommar så tyckte byggledaren att vi INTE behövde använda vattenpasset när vi satte upp kryddhyllan. En svartpepparburk fungerar tydligen lika bra när man är på det humöret. 

Tror jag ska lägga det på minnet...

Med det nya köket på plats ute i stenhuset var det i morse dags att skiva igen det sista väggarna på vinden. Dagen till ära fick vi uppskattad förstärkning av en annan byggledare, Conny (faktiskt lite snällare än den ordinarie...)som kom över och gjorde ett fantastiskt jobb. Tänk vad två händer och en skruvdragare kan göra stor skillnad. 

Själv fick jag uppdraget att börja riva i köket. 

Den gamla vedspisen kommer tyvärr inte få plats i det nya köket och byggledaren, som aldrig är långt borta när det handlar om rivning var snabbt behjälplig med att få loss den.


Därefter var det dags att börja med väggarna. Mest nyfiken var jag på det halva fönster som varit gömt och igenspikat i skafferiet. 

Hur skulle det bli när det kom fram?
 

Tigersåg och kofot är fantastiska verktyg! 

Fönstret kom fram och det blev SÅ fint! 

Mitt i allt det allra roligaste var jag tvungen att åka till jobbet. Igen! 
När jag kom hem...var ingenting sig likt!

Hela golvet( eller taket) var borta! Vilket underbart rum! Vi hade nog inte i vår allra vildaste fantasi kunnat föreställa oss den känslan som blev i rummet när allt var borta. Alltså, det här köket kommer att bli min nya favoritplats på jorden!


De nedre bjälkarna kommer att tas bort och ersättas med två eller tre smala rundjärn som håller ihop huset. Rymden till nock kommer att bli enorm!

Skorstenen ska minskas ner, kapas av en bit på mitten och sedan innehålla en öppen eldstad.( om det är genomförbart vill säga)

Eftersom byggledaren även är skyddsombud kommer självklart de momenten att innefatta hjälm på samtidiga i närheten! 

De gamla bjälkarna från matrummet får vara kvar och ska bara slipas och snyggas till.


Gigantiskt getingbo i taket! 

Så här byggde man förr i tiden.

Historia i väggarna.


Till sist vill byggledaren,tillika skyddsombudet skicka med en liten hälsning i form av en egenhändigt tagen bild till bloggen. 

Ta hand om varandra!
A&J

Ra(Balder) på vinden

Vi har början till en berg- och dalbana på vinden! Ni vet en sån där gammal hederlig i trä som knakar när man kommer farande och som böljar fram i mjuka vågor. Nu tänker ni kanske att så illa kan det väl ändå inte vara....


Jo, det kan det och nog är likheten slående?

Skulle vi få hålla på ett tag till så hade vi snart haft en hejdundrandes åkattraktion där uppe på vinden. Åksjukepiller delas ut i hallen nere.
Det är en stor utmaning att bygga när det ser ut så här men samtidigt är det ju därför vi älskar Ajsarve så mycket. De böljande taken, sneda golven och känslan som finns i huset är unik på alla sätt. 
Nu är i alla fall stödbensväggarna på plats och på onsdag kommer elektrikern och röris för att dra det sista i väggarna innan vi smackar igen rubbet.


Vinden ska ju innehålla sovrum, walking closet( jag är sååååå lycklig!!) och badrum. 

Eftersom toaletten ska få en vägg och en dörr så var det också läge att mäta ut var dessa skulle stå och sätta upp reglar för väggen.

Vi mätte, la ut plankor på golvet som symboliserar duschen  och "byggde" upp med isoleringsbalar för att få en liten aning om hur det skulle kunna se ut när det blir klart med toavägg och badrumsmöbel. 


Efter noggranna uträkningar och en och annan kompromiss kunde vi regla upp väggen och skiva igen. Det är ett roligt moment i byggandet för det blir sådan skillnad när det blir väggar i ett rum. 

Vi gjorde samma sak med väggen ner mot köket som också kommer att få en stor skjutdörr som ska kunna dras för när man inte vill se ner i kök.Den tänkte vi tillverka  av en stålram som vi staplar golvplankor i. 

I potatislandet växer det så det knakar. Bönor, potatis och chili stretar sakta men säkert upp mot solen och snart är det dags att ta bort väven. 

Jag tänkte avsluta det här inlägget med "Byggledarens lista".

Byggledaren har numera ett mycket längre tålamod än för så där åtta, tio år sedan. Då var det exceptionellt kort. 
Nu är det lite...längre. 
Skönt för oss båda även om man ibland skulle önska att det var kanske dubbelt så långt när det kommer till grejer som inte riktigt funkar som de ska. 
För att underlätta livet en aning för byggledaren har vi upprättat en
 "ska dö lista". 
På den listan skrivs de saker upp som efter renoveringens slut ska få skjutas sönder och pulveriseras med byggledarens hagelbössa. 
Det här har visat sig vara en mycket effektiv, lugnande och pedagogisk metod som jag varmt kan rekommendera till alla som bor med en byggledare. 
Byggledarens lista hittills:
1) Dammsugaren
2) Frysen
3) Vattenkokaren 
4) Kylskåpet ( fast det är lånat så det kommer inte att stå kvar på listan)

Ta hand om varandra!
A&J

Vinden har panel!

Tro det eller ej men vinden är färdigpanelad! 

Igår eftermiddag gjordes det både high five och dansades någon typ av segerdans på Ajsarves vind. Byggledaren vägrade i vanlig ordning att dansa men han log i alla fall brett när spikpistolen skjutit sitt sista skott och alla bitar var på plats.  
Jag är fullkomligt övertygad om att vi har satt flera mil med panel. 



Det har varit ett fasligt sågande och trixande med alla vinklar och vrår eftersom ingenting är rakt i det här huset. Både tålamodet och orken har emellanåt lyst med sin frånvaro men nu känns bara så skönt att vi är på banan igen och kan gå vidare. 

Nu ska vi börja sätta stödväggar och gipsa gavlarna som sedan ska putsas. För att kunna få upp alla skivor av gips och osb på vinden var vi tvungna att kapa en del av trappen. Nu gör inte det så mycket eftersom allt snart ska rivas ut ändå men det är alltid lika intressant att se glädjen hos byggledaren när det nalkas rivning, stora maskiner och helst bolmande rök. 


Förresten kanske ni undrar hur det har gått med potatislandet? 

Fantastiskt bra måste jag säga! Allt som ska sås är i jorden och vi vattnar duktigt varje dag. 
Nu längtar vi bara efter lite sol och värme så att det händer grejer där under duken. 

Förutom segerdans och glada rop på vinden bjöd helgen på både en underbar frukost i pensionärsmöbeln, strandhäng och en guidad tur i skogen av byggledaren som ibland tror att han är någon form av scout. Just igår skulle turen ske strax innan middagen. Vem går planlöst ut i skogen när man är hungrig och ska äta och dessutom utan mobil? 

Redan nu kanske ni förstår att vi inte var helt överens om den här aktiviteten. 
Jag vet nämligen att byggledaren kan låta väldigt och då menar jag väldigt övertygande om att den väg han väljer att gå är den absolut rätta! Han hittar! 
-Vi ska gå 100 meter till här (ute mitt i skogen) och sedan ta till vänster så kommer vi rakt på vårt hus. Du ser väl öppningen där framme älskling? 
-Näää...är du helt säker för jag är väldigt hungrig nu...
- Men...va fan, vi kommer inte alls fram där jag trodde! Vi skulle ha gått lite längre till höger för att komma mer snett på, då hade vi kommit helt rätt! 





Ta hand om varandra! 

A&J